Skip to main content

Turistik Diyarbakır Ekspresi

Last Updated on 18 Temmuz 2024 by Turizm GünlüğüHerkesin hayatı boyunca bir kez seyahat etmek istediği ama bir türlü cesaret edemediği tren yolculuğu hayallerinizi gerçekleştirmeniz için işte karşınızda yeni bir turistik tren rotası: Turistik Diyarbakır Ekspresi…TCDD Taşımacılık Müşteri Hizmetleri Dairesi Başkanlığı yetkilileri ile 14-17 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz tanıtım seferinden deneyimlerimizi paylaşacağımız yazımız ile sizi hayallerinizi gerçekleştirmeye davet ediyoruz.Ankara GarıAnkara GarıTCDD’nin kış aylarında yoğun ilgi gören Doğu Ekspresine alternatif olarak turistik trenler rotasına eklediği Ankara garı kalkışlı Turistik Diyarbakır (Mezopotamya) Ekspresi ilk seferini 19 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirmişti. 9 yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşan 180 kişilik kapasiteye sahip olan turistik tren eşsiz manzaralara tanıklık etmek isteyen gezginlerin yeni gözdesi olmaya aday.

Turistik Mezopotamya Ekspresi ile Dört Rota

Ankara- Diyarbakır arasında hizmet veren tren sadece yataklı vagonlardan oluşuyor. Çünkü üç gece dört gün süren seyahatin iki gecesi trende geçiyor.Cuma günü 15.55’te Ankara’dan kalkan trende geceyi geçirdikten sonra sabah ilk durağımız Malatya. Üç saatlik Malatya gezisinden sonra yola çıkan tren öğleden sonra Diyarbakır’a varıyor. İkinci gecemizi Diyarbakır’da Otel’de geçirdikten sonra öğlen 12.00 de tren yeni rotasına doğru harekete geçiyor. 16.00 gibi Yolçatı istasyonunda duruyor ve Harput’a doğru yol alıyoruz. Dört saatlik Harput gezisinin sonunda geceleme yine trende geçiyor. Sabahında üç saat mola vereceğimiz son durağımız Kayseri’deyiz. Kayseri’de verilen üç saatlik molanın sonunda tekrar hareket etmek üzere trene doğru yol alıyoruz. Ve akşam 18.00 gibi trenimizin Ankara’ya varmasıyla yolculuğumuz sona eriyor.Ankara’dan kalkan tren Malatya, Diyarbakır, Elazığ ve Kayseri’de turizm amaçlı molalar veriyor

İlk Durağımız Malatya

Sabah saatlerinde vardığımız Malatya tren garında bizi yörenin müzik ekibi karşılıyor. Sabah mahmurluğumuzu keyifli müzikler eşliğinde üzerimizden attıktan sonra Malatya Valiliği tarafından tahsis edilen otobüslere doğru yol alıyoruz. Otobüsler ile beş dakikada vardığımız Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi içerisinde Türkiye’de bir ilk olan Malatya Büyükşehir Belediyesi Fotoğraf Makinası Müzesi ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel Miras Taşıyıcısı-Devlet Sanatçısı Demirci Yusuf Sanat Atölyesinin dışında farklı atölyeler ve yeme içme mekanları yer alıyor.Asya ve Avrupa’nın en büyük Fotoğraf Makinası MüzesiMalatya Büyükşehir Belediyesi Fotoğraf Makina MüzesiMalatya Büyükşehir Belediyesi Fotoğraf Makina Müzesi33 yıldır dünyanın her yerinden getirilen ve çalışır durumda olan 5.673 adet fotoğraf makinasına ev sahipliği yapan Fotoğraf Makinası Müzesi pazartesi günleri hariç 09.00- 17.00 saatlerinde hizmet veriyor. İrfan Tunay’ın muhteşem anlatımıyla gezdiğimiz müzede en çok ilgi çeken makinalar ya bir su matarasına gizlenmiş ya bir güvercinin boynuna asılmış ya da kundura bir ayakkabının altına yerleştirilmiş olan dedektif ve casusluk makinaları oluyor. Benimse ilgimi çeken Olimpiyat oyunları anısına özel olarak üretilmiş olan fotoğraf makinaları oluyor. Türkiye’de bir ilk olan müze kütüphanesini de gezdikten sonra çarşıdaki diğer sanat atölyelerini gezebilir ve sonrasında Çamlıca Restoran’da güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz.Üç saatlik mola sonrası trenimize binip geceyi trende geçiriyoruz. Gece uzun odamızda kalmaktansa trenin yemekli vagonuna geçiyoruz ve diğer yolcularla birlikte ekibimize eşlik eden iki müzisyenin şarkıları eşliğinde yolumuza devam ediyoruz.

İkinci Durağımız Diyarbakır

Ciğerci Hüsnü UstaCiğerci Hüsnü UstaÖğleden sonra vardığımız Diyarbakır merkezde otelimiz Mitra’ya yerleştikten sonra niyetimiz hemen otelin karşısında yer alan ve özellikle yerel halktan namını duyduğumuz Ramazan Usta’da ciğer yemekti ancak Kurban Bayramı arifesi olduğu için birçok dükkan gibi kapalıydı. Bizde rotamızı Ciğerci Hüsnü Usta’ya çevirdik. Fiyatlar İstanbul’un yarısı, ciğerler yumuşacık ve mezeler ise harikaydı.Tarihin Ruhunu İçinde Yaşatan ŞehirDiyarbakır Sur İçiDiyarbakır Sur İçiYemek sonrası yürüme rotamızda olan Dört Ayaklı Minare, işçiliğine ve bahçesine hayran kaldığımız 1376 Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Mar Petyun Keldani Katolik Kilisesi ve yenilenen yüzü ile Sur İçi’ni gezdikten sonra harika bir atmosferde şaraplarımızı yudumlayacağımız Sülüklü Han’a giderek günü bitiriyoruz.Dünya’nın En Büyük İkinci Sur’uDiyarbakır SurlarıDiyarbakır SurlarıSabah erkenden kahvaltımızı edip Diyarbakır sokaklarını gezmeye devam ediyoruz. İlk durağımız merkezde ve surların dibinde yer alan, avlu cephelerinde farklı dönemlere ait kabartma, yazıt ve bezemelerin uyum içinde yer aldığı Ulu camii. El Cezeri’nin yaptığı güneş saatine de ev sahipliği yapan cami 800 yıllık geçmişi ile yıllara meydan okuyor. Camiden çıkıp hemen Çin Seddinden sonra en büyük sur olan ve uzaydan görünen 5.5 km uzunluğunda ki surların üzerine çıkıyor ve şehri tepeden görüyoruz. Surlardan sonraki durağımız ise bizim çay içmeyi tercih ettiğimiz ama içerisinde kahvaltı, hediyelik eşya, yöresel yemek ve kitap dükkanlarının da bulunduğu Hasan Paşa Han’ı.Dicle’nin İki Yakasını Birleştiren On Gözlü KöprüOn Gözlü KöprüOn Gözlü KöprüÖğleden önce otelden kalkan araçlarımız ile gezimize devam ediyoruz. Araçlarımız 10 dakikalık mesafede halk arasında On Gözlü Köprü olarak anılan Dicle Köprüsüne doğru yol alırken yol üzerinde Hesvel Bahçeleri ve Gazi Köşkünü görüyoruz. Malum aylardan Haziran Diyarbakır sıcaktan kavruluyor, serinlemek için herkes Dicle Köprüsü kıyısına gelmiş. Yeşilliklerin içinde dinlenmek için bizde kısa bir mola verdikten sonra 12.00’da hareket edecek olan trenimize doğru yola çıkıyoruz.

Üçüncü Durağımız Açık Hava Müzesi Harput

Yaklaşık dört saat süren yolculuğumuz sonunda dört saatlik mola vereceğimiz Harput’a gitmek üzere Yolçatı istasyonunda duruyoruz. Bizi bekleyen araçlarımız ile yarım saat mesafedeki Harput’a doğru yol alıyoruz. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Taş Kale veya Yukarı Şehir adıyla da bilinen UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunan Harput Tarihi Kentinde öncelikle Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de bahsettiği Eğri Minare olarak da bilinen Harput Ulu Camisini geziyoruz. Sonrasında Arap Baba Mescidi ve Türbesine geçiyor ve son olarak Musiki Müzesine doğru yol alıyoruz.BalakgaziBalakgazi BalakgaziBayram dolayısıyla diğer dükkanların kapalı olmasından dolayı tek alternatifimiz olan Balakgazi Tesislerine oturuyoruz. Manzarası, ferah bahçesi ve hızlı servisinin yanı sıra lezzetli yemekleri ile de beğendiğimiz restoranda yöresel Elazığ yemeklerin yanı sıra lahmacunu da denemenizi öneririm.Doğu Ekspresinde CinayetDoğu Ekspresinde CinayetDoğu Ekspresinde CinayetTrende geçireceğimiz ikinci gecemizin bir kısmını yemekli vagonda geçirdikten sonra Agatha Christie kitabından uyarlanan Doğu Ekspresinde Cinayet filmini izliyoruz. Neden bu film derseniz dedektiflik ve casusluk konularını içermesi ve filmin bir kısmının Türkiye’de geçmesi bize cazip geldi. Filme alternatif olarak aynı isimli kitabı da okuyabilirsiniz.

Son Durağımız Kayseri

Kayseri GarKayseri GarSabah saatlerinde vardığımız Kayseri tren garından kahvaltı edeceğimiz bir yer bulmak için ayrılıyoruz. Bayram dolayısıyla dükkanlar kapalı. Hastane karşısında açık bulabildiğimiz ilk kahvaltı dükkanına giriyor ve daha yeni göz kapağı ameliyatı olmuş teyze ve huysuz amcanın mekanında katmer eşliğinde kahvaltı ediyoruz. Kayseri’den ayrılıp trenimize gidiyor ve yolculuğumuzun son durağı Ankara’ya hareket ediyoruz.Amaç Turizmi CanlandırmakDoğu (Kars) ekspresine alternatif olan Turistik Diyarbakır (Mezopotamya) Ekspresi belirli illerde 3-4 saatlik molalar vererek o illerin tarihi ve kültürel zenginliklerinin görülmesinin yanı sıra bölgenin doğa güzelliklerinin görülmesine de imkan veriyor.Turistik Diyarbakır Treni Doğu güzelliklerini keşfetmek isteyen yolcularını bekliyor.Turistik Diyarbakır (Mezopotamya) EkspresiTuristik Diyarbakır (Mezopotamya) EkspresiTuristik Diyarbakır (Mezopotamya) Ekspresiİki yataklı, buzdolabı, masa ve lavabolu odaların bulunduğu altı, bir tane de yemek vagonunun hizmet verdiği Turistik Diyarbakır (Mezopotamya) Ekspresinin Haziran 2024 tarihi itibariyle iki kişilik fiyatı 9 bin tl, bütün personel güler yüzlü ve yardımsever, yemek vagonunda çok fazla seçenek olmazsa da olanlar doyurucu ve lezzetli.Turistik Diyarbakır (Mezopotamya) Ekspresinin yeni seferlerinin bilet satışları Eylül ayında açılacak olup seferleri Nisan- Mayıs aylarında olacaktır. Hayallerinizi ertelemeyin ve bilet satışı için takipte olun: https://www.tcddtasimacilik.gov.tr/tr/turistik/detay/4

Ankara-Diyarbakır Treni Hareket Saatleri

Ankara-Diyarbakır/Diyarbakır-Ankara TreniAnkara-Diyarbakır/Diyarbakır-Ankara Treni

HEMEN BİLET AL
Önceki İçerikEmeklilere Sağlanan İndirimler
Ayten Güneş

Atatürk Üniversitesi KKEF Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünden mezun olan bir akademisyen ve yazar. Mezuniyetinin ardından, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Spor Yönetim Bilimleri programını tamamladı ve ”İstanbul’a Göç Etmiş Kadınların Sosyalleşme Sürecinde Sporun Rolü – Beylikdüzü Örneği-” başlıklı tez çalışması ile yüksek lisans derecesini elde etti.Halen özel bir eğitim kurumunda akademisyen olarak çalışmakta ve profesyonel yeteneklerini ve bilgisini genişletmek amacıyla İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’da Spor Yöneticiliği doktora programına devam etmektedir. Sektörel dergilerde yazmış olduğu birçok makaleden sonra, online turizm haberciliği alanında da yazmaya başladı.Türkiye ve Avrupa’da seyahat ederken, tecrübelerini ve duygularını seyahat defterlerine dökme tutkusu var. Bu yazılar, bazen hızlı notlar şeklinde, bazen de sayfalarca uzanan denemeler şeklinde ortaya çıkar. Bir kitaptan, bir şiirden veya filmden alıntıları bulacağınız bu yazılar, turizmgunlugu.com’da geniş bir okuyucu kitlesi ile buluşmaktadır.

Haber Kaynağı

Close Menu

Wow look at this!

This is an optional, highly
customizable off canvas area.

About Salient

The Castle
Unit 345
2500 Castle Dr
Manhattan, NY

T: +216 (0)40 3629 4753
E: [email protected]