“Diyet kola ile şekerli kola arasında kalanlar ikisinin de yerine su içebilir”
Duyuru öncesinde basın toplantısı düzenleyen DSÖ beslenme sorumlusu Francesco Branca, içecek tercihleriyle ilgili tüketicilere aspartam veya başka tatlandırıcıları dikkate almamalarını, tüketicilerin tatlandırıcılı kola ya da şekerli kola arasında karar vermek durumunda kaldıkları takdirde, üçüncü bir seçenek olan su içmeyi tercih etmelerini tavsiye etti.Branca, aynı konuşmada elde ettikleri sonuçların ara sıra tüketimin çoğu tüketici için risk oluşturacağını göstermediğini de söyledi.
Aspartam, aloe vera özünün de bulunduğu 2B grubuna alındı: Potansiyel kanserojen
Reuters’ın ilk olarak haziranda bildirdiğine göre, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, aspartamı potansiyel kanserojen olarak, aloe vera özünün de yer aldığı 2B grubuna koyacağını bildirmişti. Ajans, cuma günü yapılan açıklamada ABD ve Avrupa’da insanlar üzerinde yapılan ve bir tür karaciğer kanseri olan hepatosellüler karsinom ile tatlandırıcı tüketimi arasında bir bağlantı olduğunu gösteren ve ilki 2016 yılında yayınlanan üç çalışmaya dayanarak kararını verdiğini söyledi. Ajans, aspartamın kanserle bağlantılı bazı kimyasal özelliklere sahip olduğuna dair bazı sınırlı kanıtların da bulunduğunu söyledi.Los Angeles’taki Cedars Sinai Tıp Merkezi’nde kanser epidemiyolojisi profesörü olan Paul Pharaoh, “Grup 2B, ne kadar kusurlu olursa olsun, kanserojenliğe dair neredeyse her kanıtın bir kimyasalı bu kategoriye veya daha üstüne koyacağı çok muhafazakar bir sınıflandırmadır” dedi. Gıda Katkı Maddeleri Ortak Komisyonu’nun zarar konusunda, “ikna edici bir kanıt” olmadığı sonucuna vardığını söyledi.
Son yorumlar